Community building is de kern van duurzame fan engagement en merkloyaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar de wereldwijde fanbase van Cristiano Ronaldo of de betrokkenheid rondom FC Barcelona. Deze communities zijn niet alleen actief, maar ook enorm loyaal en gepassioneerd, wat resulteert in constante support.
Door onze persoonlijke ervaring in de topsportwereld en onze professionele ervaring als sportmarketingbureau, weten we als geen ander hoe belangrijk het is om een sterke community te bouwen rondom een atleet of sportteam. In deze blog delen we 6 tips om een hechte en actieve community op te bouwen.
Community building → duurzame fan engagement
Een groot verschil tussen de betrokkenheid van een consument en een duurzame fan is dat een fan vanuit zichzelf functioneert als ambassadeur, die de boodschap en waarden van het team verspreidt. Kan jij een betere marketingtool bedenken? Lees hieronder hoe je zo’n loyale community voor sportteams of atleten kunt opbouwen:
- Wie zijn jouw fans?
First things first, voordat je begint met het opbouwen van een community is het belangrijk om te analyseren wie je fans zijn, wat hen drijft en waar ze samenkomen. Er zijn verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken:
Google analytics: Hiermee kun je demografische gegevens, interesses en gedrag van je websitebezoekers analyseren.
Social media insights: Kunnen gedetailleerde analyses van je volgers geven, waaronder leeftijd, geslacht, locatie en interesses.
Analyseer je concurrenten: Onderzoek welke fans de concurrenten aantrekken en hoe zij hen betrekken. Dit kan je helpen om trends en voorkeuren binnen je branche te identificeren.
De volgende stap is om jouw doelgroep te leren kennen als de binnenkant van je sportbroekzak, gebruik de data om een gedetailleerd profiel van je ideale fan te maken.
- Ken je doelgroep
Door te weten wat jouw doelgroep bezighoudt, kun je campagnes volledig afstemmen op hun interesses, online aanwezigheid en behoeften. Dit verhoogt de kans dat jouw content de juiste personen aanspreekt, bereikt en activeert. Denk hierbij aan:
Enquêtes en polls: Vraag ook actief naar feedback van jouw fans en volgers, dit kan bijvoorbeeld in de vorm van enquêtes via je website, nieuwsbrief of social media. Vraag hen naar hun voorkeuren, interesses en verwachtingen. Wie niet waagt, wie niet wint!
Social listening: Gebruik tools zoals Hootsuite, Brandwatch of Sprout Social om te monitoren wat er online over je merk, atleet of sportteam wordt gezegd. Dit geeft je inzicht in hoe en door wie jouw merk op dit moment wordt gezien.
Community management tools: Afhankelijk van het type sport, kun je tools zoals Strava en Discord gebruiken om gesprekken te volgen, waardevolle inzichten te krijgen van de interacties binnen jouw community en krijg je tegelijkertijd gedetailleerde analyses van je prestaties. En vergeet ook vooral de waarde van deze tools binnen de wereld van gaming en e-sports teams niet!
Op basis van deze resultaten kun je unieke waardeproposities ontwikkelen, communiceren via het juiste platform en onderzoeken welke strategieën het meeste rendement zullen opleveren.
- Social media is key
Social media en andere online kanalen bieden de perfecte spot om met je fans te communiceren. Deel consistent exclusieve content, behind-the-scenes beelden en live Q&A sessies om je community te laten groeien. Een goed voorbeeld hiervan is hoe de NBA gebruikmaakt van Instagram Stories en TikTok om korte, boeiende content te delen die fans een kijkje achter de schermen geeft. Ook het Nederlandse voetbalteam Ajax doet dit uitstekend met hun interactieve posts en real-time updates tijdens wedstrijden, wat de betrokkenheid van hun volgers enorm boost.
- Content is king
Ook in sportmarketing is content king. Denk aan inspirerende verhalen, indrukwekkende video’s en interactieve posts. Kijk bijvoorbeeld naar hoe Nike zijn atleten profileert met documentaires en korte filmpjes die hun dagelijkse routines en trainingsregimes tonen. Dit soort content trekt niet alleen aandacht, maar bouwt ook een emotionele band op met de fans. Onze video-editors en tekstschrijvers brengen verhalen tot leven die fans echt raken.
- Fan engagement boosten
Organiseer wedstrijden, polls en uitdagingen waarbij fans actief kunnen deelnemen. Door fans een stem te geven en hen bij beslissingen te betrekken, voelen ze zich echt onderdeel van de community. Een goed voorbeeld hiervan is de jaarlijkse FIFA Fan Movement, waarbij fans worden uitgenodigd om hun mening te geven over verschillende aspecten van de game, zo verbeter je je product voor de gebruikers, met de feedback van de gebruikers. Een win-win situatie! Ook het organiseren van live Q&A sessies met atleten kan een slimme manier zijn om directe interactie te stimuleren.
- Be real
Een succesvolle community draait om oprechte relaties. Wees transparant, reageer op feedback en toon waardering voor je fans. Dit geeft een gevoel van vertrouwen en loyaliteit, wat de basis is voor een duurzame community. Kijk naar FC Bayern München, die zijn fans regelmatig bedankt voor hun steun via persoonlijke berichten en speciale evenementen. Ook atleten zoals LeBron James staan bekend om hun actieve en oprechte interacties met fans op social media, wat hun merk nog sterker maakt.
Ons team staat klaar om jouw merk naar de top te brengen.
Een goed opgebouwde community zorgt er dus voor dat fans zich verbonden voelen met de atleet of het sportteam. Dit leidt niet alleen tot een sterkere merkloyaliteit en een verhoogde betrokkenheid bij evenementen, maar ook voor een grotere neiging om producten of diensten te kopen die aan het team of de atleet zijn verbonden.
Met deze tips kun je beginnen met het bouwen van een sterke en betrokken community rondom je atleet of sportteam.
Heb je hulp nodig bij het opbouwen van jouw community? Let’s chat and make things happen! Bij Goalden, opgericht door Olympiërs Billy Bakker en Mirco Pruyser, begrijpen we de sportwereld niet alleen, we ademen hem. Gedreven door de passie en mentaliteit van topsporters brengen we jouw merk in beweging en winnen we samen.
Goalden: Waar passie en prestatie samenkomen.